Overhemden zijn en blijven een must in elke mannen-kleerkast. Je vindt ze in verschillende uitvoeringen en voor elke gelegenheid. Een overhemd draag je, als hedendaagse man, zowel in combinatie met een net pak als op een spijkerbroek.

De manier waarop je het draagt, wordt dan weer bepaald door de gelegenheid waar je naartoe gaat. De dresscode is niet dezelfde bij een begrafenis als bij een gezellige drink met je vrienden. Een belangrijke vraag, waar mannen nogal eens durven over struikelen, is dan ook: knoop ik mijn mooi gestreken overhemd tot het laatste boordknoopje dicht of mag ik best een stukje van mijn huid laten zien door enkele knoopjes los te laten?

Hoeveel knoopjes open?

Met deze eenvoudige richtlijnen, sla je (alleszins qua overhemd), nooit een gek figuur. Als je een stropdas of een strik draagt, dan is de richtlijn heel eenvoudig: alle knoopjes dicht, tot het bovenste toe. Zonder stropdas of strik laat je het bovenste knoopje alleszins los. Beslis je om toch nog een tweede knoopje open te zetten, dan is dat al een meer gedurfde keuze en moet je zeker rekening houden met de gelegenheid. Op de uitvaart waar we eerder naar verwezen: nee. Op de drink bij je vrienden: ja, het kan.

Maar, met deze kanttekening: heb je veel borsthaar, dan ga je ook op een informele avond zeker niet verder dan dat ene openstaande knoopje.

Meer dan twee knoopjes open?

Not done! Al maken we hier graag een uitzondering voor mannen die met een stralende zomerzon aan de hemel met de voeten in het zand zijn neergevallen en nonchalant van het moment willen genieten. Ook wie een goed passend T-shirt onder zijn overhemd heeft aangetrokken en het hemd uit de broek laat hangen, mag opteren voor alle overhemden knoopjes los.

Eén ding is zeker: draag een overhemd in stijl en je bent altijd goed gekleed!