Kattenliefhebbers weten het maar al te goed: kattenvoer kan een heikel punt zijn waarover men struikelt. Want welke soort kattenvoer is goed voor je vierpotige vriend? Je wilt hem het beste van het beste geven. Goede informatie is daarbij de sleutel tot het succes.

Kattenvoer voor je kitten

Als je een kleine kitten hebt, is het belangrijk de juiste voeding te geven. Hun verteringsstelsel is nog niet volgroeid, dus het kan nog niet hebben wat je een volwassen kat zou geven. Het is natuurlijk afhankelijk van de smaak van je kat. Want anders dan honden kunnen katten een sterk karakter hebben met sterke (persoonlijke) smaakvoorkeuren. Voor je kitten kun je bijvoorbeeld van Royal Canin een kattenvoer starterspakket kopen waarin onder andere 400 gram droog voer en 4 keer 85 gram nat voer in zit, in verschillende smaken. Zo kun je de smaak van je kat afstemmen op wat je in huis haalt.

Droog kattenvoer: de voor- en nadelen

Er zijn een aantal voor- en nadelen te bedenken voor droog kattenvoer. Het geeft weinig troep en weinig stank, in tegenstelling tot nat voer. Het heeft echter wel een laag vochtgehalte, dus de kat moet genoeg drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Daarbij is het niet bepaald koolhydraatarm en is het synthetisch. Met het laatste wordt bedoeld dat het niet erg lijkt op het natuurlijke dieet van katten, wat voornamelijk uit dierlijk materiaal bestaat. Maar om toch nog een pluspuntje te noemen: het bederft niet snel.

Nat kattenvoer: de voor- en nadelen

Net als droog kattenvoer is voor nat voer ook een aantal punten te bedenken die in het voordeel én het nadeel van de kat kunnen werken. Zoals al werd aangegeven is een nadeel van droog kattenvoer dat het geen hoog vochtgehalte heeft. Nat kattenvoer heeft dat natuurlijk wel. De kat hoeft er minder bij te drinken dan hij met droog voer zou moeten. Daarbij zit er in nat voer minder koolhydraten (zoals zetmeel), wat het gezonder maakt. Het lijkt het meest op het natuurlijke dieet van de kat, wat in feite bestaat uit kleine diertjes die met huid en haar worden opgegeten. Nadelen hebben natuurlijk voornamelijk te maken met het baasje: het stinkt behoorlijk, bederft veel sneller dan droge brokken en geeft meer rommel door het gelei-achtige prutje.

Oftewel…

Conclusie: nat voer is beter voor de kat, maar kan voor overlast zorgen bij de baasjes. Droge brokken is voor het baasje prettiger, omdat het minder afval en stank geeft. Maar daar wordt de kat niet veel beter van…