Een eigen bedrijf runnen kan veel voordelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid die krijgt, het opschalen van je eigen business en uiteindelijk je toekomst. Daarnaast brengt een eigen bedrijf natuurlijk ook nadelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het risico, geen vast inkomen, en wellicht wat meer stress. In deze blog nemen we je mee in een aantal voor- en nadelen. Daarnaast geven we je een aantal tips die je kan toepassen wanneer je personeel in dienst hebt.

De vrijheid van een ondernemer

Als ondernemer kan je uiteindelijk je eigen werktijden bepalen. Dit zal natuurlijk niet direct vanaf het begin van toepassing zijn. Als ondernemer zal het eerst jaren duren voordat je deze vrijheid ook echt kan nemen. Het verschilt met branche hoe snel je bijvoorbeeld de vrijheid kan nemen. Je kan natuurlijk ook blijven werken en deels vrij zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat de vrijheid van een ondernemer niet zomaar komt.

Investeer in personeel

Als ondernemer is het belangrijk dat je investeert je in personeel. Niet alleen personeel zelf maar ook de spullen waarmee je personeel werkt is van groot belang. Wanneer je personeel veel onderweg is dan kan je via lease.auto gemakkelijk een financial lease contract afsluiten. Dit zorgt ervoor dat je personeel goed vervoer heeft en dat je niet direct een groot deel van je omzet in een keer kwijt bent.

De nadelen van ondernemen

De nadelen van ondernemen verschilt per persoon. Het kan bijvoorbeeld voor de een veel stress opleveren dat je geen vast inkomsten hebt. Daarnaast komen er veel zaken bij kijken die waarschijnlijk helemaal niet in jouw straatje liggen. Denk bijvoorbeeld aan boekhouding, personeelscontracten etc. Het is slim bepaalde zaken (zoals deze hierboven) uit te besteden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden aan een ZZP’er of aan een bureau. Beide hebben ook weer zijn voor- en nadelen.

Investeer zoveel mogelijk weer terug in je bedrijf

Iets wat vaak vanzelfsprekend is, is dat je het geld wat je de eerste jaren verdiend ook weer in je bedrijf stopt om vervolgens verder te groeien. Dit zorgt ervoor dat je sneller groeit en meer kan doen met het verdiende geld. Door steeds meer te investeren hoop je natuurlijk dat er ook steeds meer uit komt. Wanneer dit begint te lopen weet je dat je goed bezig bent. Daarnaast is er ook een optie in investeringen binnen te halen die je bedrijf een kapitaalinjectie geven.