Hoewel ik de dertig nog niet ben gepasseerd, is de wereld al aanzienlijk veranderd sinds mijn jeugd. Soms kleine veranderingen. Smiths veranderde in Lays, André Hazes gaf de pijp aan Maarten en in ruil gaf Maarten ons een nieuwe André Hazes. Hij zingt nog steeds dezelfde smartlappen. Grotere veranderingen zijn er echter ook. De strippenkaart werd de OV-chipkaart, winkelcentrum Hoog Catharijne werd Hoog Catharijne: The Mall en bakbeesten van computers veranderden in elegante apparaten die alles voor je doen. Die laatste verandering is de grootste die ik tot nu toe heb meegemaakt. Hier zal ik in deze blog verder op inzoomen.

De opkomst van het internet

Mijn jeugd vond plaats in de jaren negentig. Voor doorsnee gezinnen zoals de mijne (mijn vader was basisschoolleraar en mijn moeder was boekhoudster) kwam het gebruik van computers pas net in zwang. Als ambtenaar kon mijn vader iedere drie jaar via zijn werk voordelig een nieuwe computer aanschaffen. Zo zag ik hoe de computer zijn evolutie doormaakte. Iedere drie jaar werd hij sneller, kleiner en stiller. Aan het einde van de jaren negentig kregen we beschikking over het internet. Zodra je wilde internetten, kon niemand de telefoon gebruiken. Je moest inbellen op het telefoonnet en dan klonk er een reeks aan bliepjes die ik tot op de dag van vandaag luid en duidelijk in mijn geest kan oproepen. Het internet bracht ongekende mogelijkheden. Ik chatte met vriendjes op MSN, maakte profielen van mezelf aan op voorlopers van Hyves en Facebook en ik downloadde liedjes en films op Napster.

Van computer naar laptop

Het grootste deel van de jaren ‘00 stond er een desktop computer in de hoek van de kamer. Rond 2005 verdween de desktop vrij plotseling, ten faveure van de laptop. Niet langer hoefde je bang te zijn dat je moeder stiekem je MSN-gesprekken doorlas als je per ongeluk jezelf niet had uitgelogd. Nog eens vijf jaar later kwamen er smartphones en tablets en tegenwoordig heeft iedereen binnen mijn gezin meerdere apparaten om online mee te gaan. We zitten zelfs samen in een appgroep. Ikzelf ben momenteel in het bezit van een smartphone en een Lenovo laptop. Dit merk is inmiddels het meest verkochte computermerk ter wereld. Ook dit is tekenend voor de veranderingen die de wereld heeft doorgemaakt sinds mijn jeugd. Vroeger stond een Packard Bell in onze woonkamer, waarvan het hoofdkantoor in Nijmegen was gevestigd. Levono is een Chinees merk. De wereld is kleiner geworden. De techniek staat voor niets.