Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Dit is ooit gezegd door cabaretier Youp van het Hek in een van zijn shows. Natuurlijk willen we allemaal een lang en gelukkig leven maar wanneer we ouder worden krijgen we vaak ook meer last van lichamelijke klachten en ouderdomskwaaltjes. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes en wat je ertegen kunt doen.

Minder goed horen

Het komt heel veel voor dat je op latere leeftijd minder goed hoort. De medische naam hiervoor is presbycusis, ofwel ouderdoms-gerelateerd gehoorverlies. Het zijn vaak vooral geluiden met een hoge toon die als eerste moeilijker te horen zijn. Gehoorverlies is een proces dat zo langzaam verloopt dat veel mensen het aan het begin eigenlijk niet doorhebben. Gehoorverlies begint doordat kleine haarcelletjes in je oor beschadigd raken en afsterven. Helaas is het zo dat tegenwoordig ook steeds meer jonge mensen te maken krijgen met gehoorverlies. Dit komt omdat jongeren vaak in geluidssituaties zitten waar het geluid zo hard is dat het tot gehoorschade leidt. Denk bijvoorbeeld aan de muziek in een discotheek, of het geluidsniveau wanneer je vol naar muziek luistert met oordoppen in. De beste manier om gehoorschade te voorkomen is om naar muziek te luisteren met het volume op een veilig niveau. Wanneer je uitgaat naar een club bijvoorbeeld dan kun je oordoppen indoen om je gehoor te beschermen.

Minder goed zien

Naast de oren, krijgen veel ouderen ook problemen met hun ogen. Vanaf je veertigste levensjaar gaat je zicht al langzaam achteruit. Veel oogziektes zijn dan ook verbonden met het verouderingsproces. Je kunt je ogen onder andere beschermen met het gebruik van een zonnebril. Sommige oogkwalen worden namelijk veroorzaakt door UV licht. Ook zal je merken dat je ogen op een specifieke afstand minder goed werken. De eerste bril die oudere mensen vaak nodig hebben is een leesbril. Een online bril kopen is tegenwoordig gemakkelijke gedaan.

Zwakker wordende spieren

Tot ongeveer je dertigste levensjaar groeien je spieren. Maar ergens tussen de dertig en veertig verandert dit. Vanaf dat moment begin je langzaam spiermassa te verliezen. Om op latere leeftijd niet last te krijgen van zwakkere spieren is het belangrijk om te blijven sporten en bewegen. Daarnaast zul je er ook voor moeten zorgen dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Aangezien veel oudere mensen ook verminderde eetlust hebben zijn vloeibare eiwitten ook een optie. In principe is het heel goed mogelijk gezond oud te worden, als je goed voor jezelf zorgt en al vanaf jongere leeftijd gezond eet.