Sinds de crash van 2008 zijn de huisprijzen weer gigantisch gestegen. Daarbij is er ook simpelweg een woningtekort in Nederland dat nog jaren zal duren voordat het is opgelost. Dit drijft de huizenprijzen nog verder naar boven. Het is dan ook niet voor niets dat veel starters moeite hebben met de aanschaf van een eerste huis. Toch is het nog wel degelijk mogelijk om een huis te kopen mits, je jezelf goed financieel voorbereid en weet wat waar je aan toe bent. In dit artikel bespreken we een aantal tips en tricks om goed voorbereid een eerste huis te kopen.

Minimale studieschuld

Sinds de invoer van het leenstelsel is het bijna onmogelijk geworden om te studeren zonder geld te lenen. We zien dan ook het percentage studenten dat geld leent omhoogschieten. Ook de gemiddelde schuld die studenten hebben na hun studie is hoger. Veel studenten maken zich geen zorgen over de schuld, de rente op de schuld is nul procent en ze hebben jaren om het af te betalen. Desondanks zitten er wel degelijk grote nadelen aan het hebben van een studieschuld. Namelijk dat het in de weg zal zitten wanneer je een huis probeert te kopen. Daarom is het zeer voordelig om je studieschuld te minimaliseren. Dit kun je doen dor tijdens je studie goedkoop te leven, een bijbaan te hebben en natuurlijk ook gewoon snel af te studeren. Hierdoor zal de eerste hypotheek die je kunt afsluiten een stuk hoger uitpakken.

Spaar zoveel mogelijk

Tijdens je studie is het logisch dat je niet superveel zult kunnen sparen. Maar als je eenmaal een eerste goede baan en salaris hebt, is het slim om in de jaren daarna nog niet te veel vaste lasten aan te gaan. Koop dus niet meteen een dure auto en huur geen duur appartement. Op deze manier kun je veel geld opzijzetten en dit sneller investeren in een eerste eigen woning. De woningmarkt zal in de komende jaren nog groeien. Dus een eigen woning aanschaffen is nog altijd een goede investering en een stuk betere keuze dan huur betalen.

Bereken je maximale hypotheek

Als je eenmaal gaat oriënteren op de aanschaf van een huis, dan wil je eerst weten hoeveel huis je kunt kopen. Dit kun je gemakkelijk via verschillende websites bespreken. Je kunt natuurlijk ook altijd een makelaar inschakelen. Je wilt niet alleen weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen maar ook wat de hypotheekrente gaat worden. Je kunt een hypotheekrente 10 jaar vast of hypotheekrente 30 jaar vast nemen. Meer informatie is te vinden op Hypotheekrente.nl.