Stel. Je bent stratenmaker. Dat is fysiek een van de zwaarste beroepen die ik me kan voorstellen. Continu op je knieën zitten. Met stenen sjouwen. Bukken. Gaan zitten. Opstaan. En dat allemaal op de koude grond. Ik kan me goed voorstellen dat je daar flinke pijn van in je gewrichten kunt krijgen. Toch is daar wel wat aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld voedingssupplementen gaan slikken. Denk dan als eerste aan glucosamine. Glucosamine zorgt ervoor dat je gewrichten wat soepeler blijven en dus neemt de kans op blessures af. Je kunt dan langer door blijven werken.

Wat doet glucosamine?

Glucosamine zorgt ervoor dat je kraakbeen in goede conditie blijft. En kraakbeen is hartstikke belangrijk. Waarom? Het dient als een soort stootkussen tussen je botten. Hierdoor knallen je botten niet bij elke beweging tegen elkaar en wordt de kans op slijtage veel kleiner. In fysiek zware beroepen waarin je veel moet tillen of in onmogelijke houdingen zit is het verstandig om voedingssupplementen met glucosamine in te nemen. Je voorkomt hiermee misschien wel dat je in de ziektewet beland met een versleten knie, heup, rug of nek.

Beschermt glucosamine echt tegen slijtage?

Heel kort gezegd: ja. Glucosamine beschermt je kraakbeen. Het blijft veerkrachtig en kan de klappen blijven opvangen. Toch blijft het natuurlijk verstandig om ook te werken aan een goede werkhouding. Gebruik hulpmiddelen om zware dingen te tillen. Til altijd vanuit je knieën. Ga af en toe eens staan en schudt je lijf los. Ook lekker sporten in je vrije tijd kan er voor zorgen dat je langer goed blijft functioneren. Maar glucosamine voor ondersteuning is zeker geen slecht idee.

Moet ik mijn hele leven glucosamine blijven slikken?

Je moet natuurlijk helemaal niks. Jij bepaalt nog altijd zelf wat je inneemt. Het is echter wel verstandig om glucosamine in te nemen vanaf ongeveer 40 jaar. Waarom? Je lichaam maakt vanaf ongeveer die leeftijd minder van deze stof aan. En omdat je het via je voeding niet binnen krijgt, is het verstandig om een supplement in te nemen. Je kunt, bij lichamelijk zware beroepen, al eerder beginnen met glucosaminesupplementen. Maar zorg er wel voor dat je volledig uitgegroeid bent. Voor kinderen en jongeren worden glucosaminesupplementen juist niet aangeraden. Voor échte ouderen, die bijvoorbeeld naar de seniorengym willen blijven gaan, is het slikken van glucosaminesupplementen ook zeker aan te raden. Deze ouderen blijven langer actief en kunnen daardoor ook hun sociale leven beter volhouden.