A Days Work.nl

Tips voor het zagen en frezen van MDF

MDF plaatje

Tijdens het klussen is het natuurlijk handig om precies te weten waar je mee bezig bent. Om te zorgen dat er niets fout gaat en alles zo goed mogelijk geregeld wordt, geven wij in dit artikel tips over het zagen en frezen van MDF.

Voordat je begint met het bewerken van MDF is het natuurlijk slim om te weten waarmee je bezig bent. MDF is gelukkig gemakkelijk te zagen. Het is te zagen met verschillende soorten Festool zagen. Zaagbladen met fijne tanden zorgen ervoor dat er een mooie strakke zaagsnede ontstaat. Let wel op, er zitten namelijk gevaren verbonden aan het zagen van MDF. Wanneer er te traag machinaal gezaagd wordt kan het MDF verbranden, wanneer dit te snel wordt gedaan wordt de zaagsnede minder mooi. Ook zijn de stoffen die mogelijk vrijkomen gevaarlijk, zorg daarom voor een mondkapje en dat je het niet binnenshuis doet. Zorg er ook voor dat de zaag niet te grof is.

Festool frezen

MDF kan gemakkelijk geprofileerd worden door middel van bijvoorbeeld een bovenfrees. MDF is ook simpel glad af te werken zonder teveel schuren of plamuren. Door gebruik te maken van hardmetalen freesjes kun je voor de beste profilering zorgen. De scherpe hoeken en randen beschadigen wel snel en verf kan niet zo goed hechten aan deze randen. Hierom is het slim om te zorgen dat de randen een radius van 3mm hebben. Let ook tijdens het gebruiken van Festool frezen op de snelheid, wanneer dit te traag gebeurd kan er namelijk ook verbranding ontstaan. Te snel frezen zorgt dan voor een ruwe afwerking.

HDF in plaats van MDF

Voor nog betere profilering is het ook mogelijk om HDF in plaats van MDF te kiezen, HDF bevat meer vezels en heeft daardoor een hogere dichtheid. Bij het bewerken van MDF komt er wel houtstof vrij, neem hiervoor de juiste maatregelen, zoals bijvoorbeeld stofafzuiging en beschermmiddelen. Het is ook erg slim om scherpe zagen en frezen te gebruiken, dan komt er namelijk minder houtstof vrij. Dit is natuurlijk beter omdat er dan minder op te ruimen is en de schadelijkheid ook minder is doordat er minder schadelijke gassen worden uitgestoten. Er kan namelijk formaldehyde vrijkomen, wat een gevaarlijke stof is. Om hier tegen te beschermen is het erg slim om gebruik te maken van een eventueel mondkapje.

Mobiele versie afsluiten