A Days Work.nl

Een vloer leggen met underlayment platen: hoe doe je dat?

Voor lange tijd werden underlayment platen alleen gebruikt in ruimtes zonder woonfunctie, zoals schuurtjes, kelders en zolder. Sinds de komst van de moderne gietvloer zijn dit soort platen echter een stuk populairder geworden. Ze zijn namelijk redelijk groot, en als je er een vloer mee legt en deze verft, lijkt het net of je een mooie gietvloer hebt liggen. En dat natuurlijk voor een fractie van de prijs van een echte gietvloer. Als je een beetje handig bent kun je zo’n vloer van underlayment platen bovendien gemakkelijk zelf leggen. Lees mee, en laat je inspireren!

Stap 1: De platen op maat zagen

Hoe groot of hoe klein de ruimte ook is, je kunt een vloer van underlayment platen overal leggen. Het eerste wat je daarvoor moet doen is de platen op maat zagen. Meet de ruimte zeer secuur op, en trek daar vervolgens enkele centimeters vanaf. Hout kan namelijk krimpen en uitzetten naargelang de temperatuur, dus je moet de vloer ietwat ruimte geven aan de zijkanten. Het zagen doe je het beste met een elektrische houtzaag. Als je deze niet hebt kun je hem huren, bijvoorbeeld in een bouwmarkt. Vind je het te riskant om zelf te zagen? Als je de maten doorgeeft kun je in de meeste bouwmarkten ook terecht voor het op maat laten zagen van deze platen.

Stap 2: De platen op de vloer bevestigen

Het is slim om onder de platen een ondervloer te leggen. Deze isoleert, maar gaat ook geluidsoverlast tegen. Deze ondervloeren zijn er in verschillende diktes, en je kiest hem afhankelijk van of er een ruimte onder de ruimte zit waar je de vloer legt. Knip of snijd de ondervloer op maat, en plak de verschillende delen aan elkaar met tape. Daarna kun je de underlayment platen erop leggen. Doordat ze een groef aan de zijkant hebben kun je ze gemakkelijk in elkaar schuiven. Het is dus helemaal niet moeilijk om de vloer te leggen, en je hoeft er geen expert voor te zijn!

Stap 3: De vloer verven

Als je het effect van een heuse giervloer wilt moet je de vloer natuurlijk verven. Je kunt ervoor kiezen een neutrale grijs- of wittint te nemen, maar in feite kun je elke kleur die je maar wilt kiezen voor jouw nieuwe vloer. Ga voor opvallend warmbruin, of zacht olijfgroen, wat jij wilt! Eén ding is zeker: met een opvallend kleur heb je een echte blikvanger op de vloer liggen, die je interieur in één klap persoonlijk maakt!

Mobiele versie afsluiten